Key Takeaways for New Administrators
California sets the minimum qualifications to be a certified RCFE Administrator. Employers set the hiring qualifications. The two don’t always match. Many job postings ask for a bachelor’s degree or management experience that Title 22 doesn’t require, especially at larger or corporate communities. A posting’s wish list is not the same as a legal requirement, and you can compete by showing equivalent skills, documented experience and current certification.
If you’ve just finished your RCFE Administrator training and started browsing job listings, you may have noticed something confusing. Posting after posting lists a bachelor’s degree, yet California regulations don’t require one for most Administrators. So which is right?
Both are. They are just answering different questions.
What California Regulations Actually Require
To qualify as an RCFE Administrator in California, applicants must meet the requirements outlined in Title 22, Section 87405. These include:
- Be at least 21 years old
- Have a high school diploma or equivalent, such as a GED
- Have knowledge of the care and supervision residents need
- Know and be able to follow applicable laws and regulations
- Be able to maintain or supervise financial and other records
- Be able to direct the work of others
- Have good character and a continuing reputation for personal integrity
Administrators must also hold a valid RCFE Administrator certificate before they are employed in the role. That means completing the DSS-approved Initial Certification Training Program and passing the state exam. Certified Administrators then complete continuing education every two years to keep their certificate current.
Facility size changes the requirements:
| Licensed Capacity | Education & Experience Under Title 22 |
|---|---|
| 1–15 residents | High school diploma or equivalent (plus the requirements above) |
| 16–49 residents | At least 15 college or continuing education semester units (or equivalent quarter units) and at least one year of experience providing residential care to the elderly, or equivalent education and experience approved by the Department |
| 50+ residents | Two years of college and at least three years of experience providing residential care to the elderly, or equivalent education and experience approved by the licensing agency |
Note that even for the largest facilities, the regulation requires two years of college, not a four-year degree. It also leaves room for “equivalent education and experience” approved by the Department.
Source: Cal. Code Regs. Tit. 22, § 87405.
Minimum Qualifications vs. Employer Preferences
Title 22 establishes the minimum qualifications required to serve as an RCFE Administrator. Employers can go beyond these requirements by setting additional qualifications based on their facility’s needs, the level of responsibility involved, and the experience and skills they seek in a candidate.
When a job posting lists a “bachelor’s degree required,” that usually reflects a company policy or a template, not a licensing rule. If the degree is listed as preferred instead, it means the employer would like candidates to have one, but it may not be a condition of employment.
Think of it like this: the state decides whether you’re eligible. The employer decides whether you’re competitive.
Why Larger Organizations Often Ask for Degrees or Management Experience
Employers may set higher qualifications for several practical reasons, including:
- Broader scope of the role. An Administrator at a larger community may manage budgets, payroll, marketing, census and a sizable team, not just resident care and compliance.
- Standardized hiring. Multi-site operators often use consistent job templates across communities. A degree requirement is an easy screening filter when applications are plentiful.
- Corporate structure. Administrators in larger organizations may report into regional or executive leadership and need to work with finance, HR, and operations teams.
- Risk management. Some employers see a degree or prior management experience as a proxy for readiness, especially for high-census or multi-level communities.
- Insurance, investor, or lender expectations. Larger operators may have outside stakeholders who prefer to see formal credentials on the leadership team.
- Career ladders. Some companies treat the Administrator role as a step toward regional or executive positions, where a degree is more commonly expected.
None of these reasons change what California law requires. They explain why the gap exists.
How to Show You’re Qualified Without a Degree
If you don’t have a bachelor’s degree, you aren’t shut out. Employers hire on evidence that you can run a compliant, well-staffed community. Here is how to build that case:
- Lead with your certification. Your RCFE Administrator certificate is a state-recognized credential. Put it at the top of your resume, not buried in a list.
- Translate your experience into management terms. Caregiver, med tech, activities or lead-staff experience often includes scheduling, training, incident reporting and family communication. Describe it that way.
- Quantify what you’ve done. Number of residents served, staff supervised, shifts scheduled, inspections or surveys supported, and census or satisfaction results all carry weight.
- Document your compliance knowledge. Show familiarity with Title 22, resident rights, pre-admission appraisals, reappraisals, medication regulations, and incident reporting.
- Add targeted education. College units, continuing education and specialized training in areas such as dementia care, behavioral health, and emergency preparedness show a commitment to learning.
- Use references strategically. A letter from an Administrator, owner, or licensing analyst who can speak to your judgment is persuasive.
- Address it directly. In your cover letter or interview, say something like: “I meet and exceed California’s Administrator requirements, and here is how my experience matches the responsibilities of this role.”
How to Evaluate an RCFE Administrator Job Posting
Not every requirement in a posting carries the same weight. Before you decide whether to apply, sort what you read into categories.
| Posting Language | What It Usually Means | How to Respond |
|---|---|---|
| “Current RCFE Administrator certificate required” | A legal requirement | Make sure your certificate is valid and up to date |
| “Bachelor’s degree required” | An employer policy, not a Title 22 rule | Apply if your experience is strong, and address it in your cover letter |
| “Bachelor’s degree preferred” | A nice-to-have | Apply, and highlight equivalent experience |
| “2–4 years in long-term care” | A competitive screening factor | Emphasize relevant caregiving and leadership work |
| “Management experience required” | May be flexible, depending on the employer | Describe supervisory duties, even if your title wasn’t “manager” |
| Larger community (50+ licensed beds) | May align with Title 22’s higher education and experience tier | Confirm you meet the regulatory tier in addition to employer preferences |
A few more tips:
- Check the licensed capacity. Title 22’s education and experience requirements depend on it, so make sure you qualify for that tier.
- Read “required” and “preferred” carefully. They are not the same thing.
- Ask. If you’re a strong fit but missing one preferred item, a short, professional inquiry to the hiring manager costs little.
- Consider smaller communities. Smaller RCFEs often hire on experience, fit, and certification, and they can be a strong first step toward larger roles.
Build Your Qualifications With Assisted Living Education
Whether you’re entering the field or preparing to lead a larger community, quality training can help you build the knowledge and skills employers value. Assisted Living Education offers California DSS-approved Initial RCFE Administrator Certification and continuing education courses to help you step into the role with confidence.
Ready to take the next step? Explore our RCFE Initial Administrator Certification Classes and Continuing Education (CEU) Packages, or read our guide on how to find your first RCFE Administrator job in California.
Frequently Asked Questions
No. California does not require a bachelor’s degree for every RCFE Administrator. All Administrators need a high school diploma or equivalent and a valid Administrator certificate. Facilities licensed for 16 or more residents carry additional college-unit and experience requirements.
Employers can set requirements beyond the state minimum. A degree requirement may reflect company policy, the size and complexity of the community, or a preference for candidates with a background in management.
In many cases, yes. Some employers may consider relevant work experience in place of a degree. Title 22 also allows equivalent education and experience approved by the Department for the larger-facility tiers. Policies differ by employer, so ask directly.
“Preferred” means the employer would like it, not that it’s mandatory. Apply if you meet the legal requirements and can show strong related experience.
California RCFE Administrators complete 40 hours of approved continuing education every two years to maintain certification.





